Z diskuse na internetu, je úžasné, kolik se našlo odborníku ochotných nezištne autorovi dotazu poradit.
Datum vložení: 19.8.2005 12:31:28
Dotaz: Ahoj. Chtel jsem se zeptat ohledne zvýšení kapacity HDD. Mám doma HDD 200GB a na internetu jsem našel návod jak fyzicky zvetšit jeho kapacitu až na 300GB. A to tak že se trošku povolí ty ctyri šroubky co drží ten plech. Tím by se mel zvetšit prostor uvnitr a tím pádem by se tam melo vejít více dat. Nemá s tím nekdo zkušenost?
Odpovedi:
Ano, ale opatrne! Zhruba to vychazi 1/4 otacky = 23,7 MB, ale musis je povolit vsechny stejne,nesmi tam byt temer zadny rozdil.Pozor,pokud je povolis moc ze to uz prekroci o 100% puvodni velikost HDD tak dojde k takzvanemu osviceni dat a tim padem k redukci pouze na 50% puvodni velikosti HDD ktera uz nejde opravit
Já jsem to zkoušel na jednom staršim harddisku (1,2GB) a po pul otácce všech šroubu se nic nedelo, ale když jsem pak povolil šrouby ješte o kousek, tak už mi vubec nenabehnul pocítac. Zašrouboval jsem teda šroubky zpátky, ale porád to nefunguje. Delal jsem to v temné komore, takže k osvícení dojít nemohlo. Je nejaká možnost, jak z toho harddisku dostat aspon tech 50% puvodní kapacity?
Ja jsem to zkoušel a nic...Že vy mi tady kecáte? akorat mi nejede PC
Já bych ty šroubky nastavil delšíma, tím vznikne prostor i pro 400 GB!!!!!!! Vyzkoušeno!!!!!!!!
Jiste, a pokud HD otevrete uplne, bude bezpochyby automaticky naadresovan veskery jeho okolni prostor a pripraven k zapisu prakticky neomezeneho mnozstvi dat. Vrtákem 6 mm navrtáš HDD ze strany do otvoru zasuneš brcko a foukneš. Záleží, jak silný máš dech. Dá se to nafouknout o 75% puvodní kapacity. Nakonec se dírka rychle ucpe a zalepí žvýkackou, aby dofouklé GB neutekly.
Si tu z toho niektori robite srandu, ale naozaj to ide vy lamy! Staci srobovak, pevnu ruku a system. Srobky treba povolovat na kriz po polotacke (Staci dva zavity, viac by som neriskoval, neskor hrozi strata dat). Po povoleni treba disk sformatovat s parametrom big, cize napr. format c:/big. Mne sa takto podarilo zvacsit 80GB Maxtor na 160GB!!! Ale to uz je extrem a bola s tym babracka, je to povolene fakt na doraz a radsej vsetko zalohujem na diskety, ALE STALO TO ZA TO!!!
Jo,zkusit se to muže,hlavne napred zazálohovat tech 200GB na diskety!! Stací na to asi jen 140 000 disket. A formátovat je lepší s parametrem format /superbig.
--a co namazat sbernice máslem - aby to po nich lépe jezdilo?!?!