FAQ (neboli rady pro začátečníky)

pomoc začátečníkům od zkušených hráčů

Moderátoři: Prasodlak, administrator, Asik

FAQ (neboli rady pro začátečníky)

Příspěvekod Flash » 11.1.2007 09:08

Q = question (otázka)
A = answer (odpověď)

Zloději a krádeže:

Q: Jak se mohu bránit proti vykradení účtu?
A: Jediná rozumná ochrana proti vykradení účtu je mít dobré heslo s rozdílnými znaky, které není stejné jako account, rozhodně ne stejné jako nick na fóru, nick na ICQ, IRC, Skype atd. Nikomu nedávat své přihlašovací údaje.

Q: Jak poznám zloděje?
A: To se nedá přesně říci a určit. Je důležité sledovat fórum, protože tam se jména zlodějů objevují a jsou zveřejněná. Jinak je to někdo, kdo chce koupit zbraň za podivně vysokou sumu, nebo zkouší, že se na zbraň chtějí podívat, dávají lidem partu a chtějí aby to vyhodili na zem. Problém je v tom, že když ji někdo sebere, nemusí se díky partě už vrátit majiteli.

Q: Okradli mě, vrátí mi GM moje věci?
A: Nevrátí, GM do hry na téhle úrovni nezasahuje.

Q: Mohu nějak další hráče varovat?
A: Zajisté, ať už ve hře, nebo na fóru. Stačí slušnou formout napsat, co daný hráč provedl a varovat tak ostatní. Dále bude na fóru téma, kde budou tito hráči vypsáni

O GM:

Q: Potkal jsem postavičku se zářivou zbraní a nápisem GM, co to znamená?
A: GM znamená Game Master a to v překladu znamená „Pán hry“. Jde o několik vybraných lidí, kteří se o hru starají, organizují Eventy a celkově dohlížejí na hru. Lze se na ně obrátit s herními dotazy a zeptat se. GM ale nebude nijak fyzicky zasahovat do hry samotné, nepomáhá postavám, ani kdyby požádali. Jsou to nestranní auditoři, kteří pozorují, kontrolují, mohou poradit, ale nezasahují do běhu hry.

Q: Jak zjistím, jestli je nějaký GM ve hře, když s ním chci mluvit?
A: GM se většinou do hry uvádí annoucmentem (oznámením), nebo také stačí do chatu napsat /gmlist a poté vyjede seznam momentálně přihlášených GM.

Q: Jak se mohu stát Game Masterem?
A: Pokud člověk radí lidem, pomáhá, přispívá na fórum rozumnými věcmi, zkrátka, pokud je platný pro komunitu a server jako takový, je možné, že si ho někdo ze správců a GM všimne, bude ho sledovat a po čase mu něco nabídne => Respektive, o GM se nežádá, pokud na to máte, budete požádáni.
Vězte ale, že být GM je o hodně více starosti, než radosti.
V současné době je počet aktivních GM naplněn a neuvažuje se o dalším rozšíření týmu

Q: GM mě potrestal že jsem porušil(a) pravidla, ale já o žádných nevím
A: Pravidla jsou vypsána zde na fóru, je povinost hráčů si je pročíst. Neznalost pravidel neomlouvá.

Q: GM mě požádal, abych mu napsal(a) svůj herní účet a heslo, mám mu to napsat?
A: Za žádných okolností nikomu, kdo se vydává za GM, nebo jako GM ve hře vystupuje, vaše herní údaje nepište, GM má jinou cestu jak si je zjistit a takto se můžete stát obětí podvodu.

Q: Na co vše se můžu GM zeptat?
A: Nejprve si pozorně přečtěte pravidla a tento thread. Poté pokud budete mít ještě nějaké dotazy, kontaktujte s nimi GM, nebo je napište na fórum. GM vás může vyzvat, abyste si znovu přečetli FAQ a pravidla pokud je tady odpověď na otázku, kterou hledáte, nebo vás mohou odkázat na fórum, pokud usoudí, že tem dostanete lepší odpověď.

Problémy ve hře:

Q: Mám problém, zmizela mi při hře lišta se skilly (hot bar), jak ji mám vrátit zpět?
A: Stačí v herním menu (Alt+X) najít v podsložce game, initialize.

Q: Kamera se mi posunula tak blízko k postavě že ji ani nevidím, co s tím mám dělat?
A: Stačí použít klávesu Page down a kamera se znovu oddálí.

Q: Co mám dělat, když jsem se někde zasekl(a), nemohu se hnout a nemám Scroll of Escape?
A: Stačí napsat /unstuck do chatu. Trvá pět minut, ale potom to postavu pošle do nejbližšího města.

Q: Jak si mohu udělat obrázek k nicku postavičky?
A: Obrázek před jménem postavy lze získat jedině tak, že bude členem nějakého klanu, který má lvl 3 a výše. Od třetího levelu klanu může nosit „crest“, obrázek před jménem, který uděluje velitel klanu a nebo někdo, kdo na to má přidělená práva.

Q: Co se stane, když zabiju nějakého hráče?
A: Jsou dvě možnosti; Pokud je to vzájemný sobouj, tzn. Obě postavy na sebe útočí a obě bojují, jméno postavy zfialoví. Tomu se říká PvP a fialová vcelku rychle zbělá. Pokud ale bojuje jen jeden, druhý se nebrání, je pasivní a je zabit, jméno útočníka zčervená a dostane Karmu; tomu se říká PK. Postavy s karmou nepustí guardi do měst a zaútočí. Karmu je možno vymazat na monstrech či smrtí postavy s karmou. PK body se dají snížit pomocí speciálního questu u Black Judges.

Q: Slyšel jsem, že se ve hře dají sehnat módní doplňky jako maska, páska přes oko, květina do vlasů a pod. Kde takové věci mohu sehnat?
A: Hra nabízí vcelku rozmanitou škálu různých speciálních doplňků sloužících čistě k okrase a zpestření postavy. Tyto doplňky se dají sehnat hlavně rybařením s využitím Common craftu; některé jsou potom k nalezení v Eventech, nebo u Merchant of Mammon (7 Signs), kde jich je pomálu. Celkově je ale získání těchto doplňků velmi obtížné a jsou ve hře vzácné.

Q: A kde bych mohl sehnat korunu?
A: Koruna je výsadou pouze majitelů hradů (Castle lords), hrdinů (Hero) a šlechticů (Noblesse). Každý hrad má svou originální korunu, hrdinové mají svou a šlechtici také. Toto jsou jediné cesty, jak lze získat nějakou korunu.

Q: Co mám udělat, abych se stal Noblesse nebo Hero?
A: Obého lze dosáhnout až na velmi vysokých levelech. Na levelu 75 může postava splnit úkol Path to a Noblesse. Pokud se stane jeden Noblesse, má z toho jisté výhody a jsou mu zpřístupněny určité schopnosti navíc. Kromě tohoto, každý Noblesse má možnost utkat se v Olympiádě se soupeřem stejného povolání a bojovat o titul Hero. Hero je jen a pouze jediný zástupce každé profese ve hře.

Q: K čemu a jak mám použít Exchange?
A: Nabídka Exchange u obchodníků slouží k výměně NG(Non Grade) vybavení za lepší NG. Jde o výměnu horší věci zalepší jen s doplacením rozdílu cen. Pozor ale, že Exchange funguje, spolu s ostatníma Newbie výhodama, jen na první postavu na accountu, která překročila lvl 8 a maximálně do levelu 25.

Q: Jak vydělám peníze?
A: Je několik možností. Ve hře jsou úkoly, za jejichž splnění je odměna. Ta nebývá ani tak závratná, ale dá se někdy opakovat a tím se dá vydělat. Další možností je mít trpaslíka, který vyrábí, prodává a tím vydělává. Nebo je tu možnost klanu, který zastřeší více lidí, ti dělají co umí a pomáhají si finančně i jinak. A nebo to chce trpělivost, hrát samostatně a vydělávat, jak to jde. V obém případě prohledejte důsledně fórum, dají se tam najít užitečné rady, tipy a triky.

Q: Co je Recommend?
A: Recommend znamená v překladu „Doporučení“. Ve hře jsou recommend (dále jen rec.) body, které si mohou hráči dávat mezi sebou. Čím je hotnota rec. bodů u postavy vyšší, tím více zmodrá jméno postavy. Myšlenka tohoto je, že hráči s modrým jménem postavičky mají být doporučení hráči, ti co pomáhají, co jsou zkušení v hraní apod.

Q: Co to je SSX, SpSX, BSpSX … SSX (např. SSD, SpSD)?
A: Znamená to Soul Shot D grade, Spirit Shot D grade a Blessed Spirit Shot D grade, popřípadě jiné grade, jako C, B, A … Soul Shoty jsou k posílení boje z blízka, spirit shoty zase slouží k posílení kouzel. Každá zbraň spotřebovává určitý počet soul nebo spirit shotů. Ale Spirit shot a Soul shot zdvojnásobují sílu útoku, v případě blessed spirit shotu až ztrojnásobují.

Q: Mám málo peněz, nemohu si koupit výbavu, nemohly by se zvýšit raty?
A: Při spuštění serveru bylo rozhodnuto, že raty (nastavení) serveru bude co nejpřesnější oficiálním serverům, tedy 1x vše a 70% adena drop. Tyto raty se nebudou za žádných okolností měnit. Pro zlepšení ekonomické situace jsou pořádány oficiální eventy. Další počiny jsou na hráči, klanu, allianci a jejich stylu hraní.

Q: Koupil jsem si zbraň/zbroj/šperky a najednou chodím hrozně pomalu, čím to je?
A: Nejpravděpodobněji je to tím, že věc, kterou má postava na sobě je vyšší grade, než může postava na jejím levelu nosit. To zapříčiní postihy jako je pomalá chůze, nižší možnost zásahu apod. Druhá možnost je, že je postava přetížená a má plný inventář; vyprázdnit se může ve skladu (Warehouse).

Q: Zkoušel jsem dát postavě meč do každé ruky, ale nejde mi to. Jak to mám udělat? Viděl jsem to ve hře u několika lidí.
A: Hra neumožňuje vzít dva meče a dát je postavě do rukou, jeden místo štítu. Dva meče se ve hře vyskytují jako samostatný druh zbraně. Dají se zhotovit u kováře ve městech ze dvou samostatných mečů, které kovář spojí dohromady. Potřebuje k tomu nějaké materiály, které vám samozřejmě řekne. Materiály jsou tím vzácnější, čím lepší meče kovář spojuje.

Q: Náš klan leader se rozhodl skončit a potřebujeme změnit klan leadera v našem klanu, je to možné?
A: Tento krok je se dělá pouze vyjímečně a platí pro něj jistá omezení. Klan musí mít clan level 5, od jeho vzniku, či jeho poslední změny musely uplynout aspoň 3 měsíce a vyžaduje to schůzi s GM ve hře, nejlépe s odstupujícím i novým klan leaderem a co nejvíce členů tohoto klanu, aby GM mohly tuto žádost posoudit a případně vyhovět.

Q: Mohu si nějak zmněnit jméno mojí postavičky?
A: Nikoli, toto možné není. Vyjímkou je RP server, kde toto za určitých podmínek možné je (noRP jméno)

O Lineage II:

Q: Jaký je rozdíl mezi Common a Dwarven craftem?
A: Hlavní rozdíl je, že Common craft má každá postava, kdežto Dwarven mají jen trpaslíci. Common craft využívá materiálu získaného z rybaření a dají se s ním vyrobit léčivé lektvary, lektvary rychlosti a další. Potom i různé doplňky k postavám a zvláštnosti. Jiné recepty, než na fish oil se u common craftu dají získávat pouze přes clan hall.
Dwarven craft umožňuje výrobu zbraní, zbrojí, materiálů a Soul Shotů.

Q: Co je to Event?
A: Event je Událost ve hře. Jeden druh eventů je takzvaný oficiální event, kdy je ohlášeno spuštění a ukončení envetu. Po tuto dobu mohou všichni hráči na serveru bez jakéhokoli rozdílu v jejich levelech a statistikách event využívat a plnit. Popisy oficiálních eventů se dají naléz na domovských stránkách Lineage2, nebo také v menší míře bude vždy informace na fóru, právě o tom eventu, který je teď spuštět. Druhý typ eventů je z velké části organizovaný GM. Jedná se o různé hry, turnaje, závody a vůbec různá zpestření a speciality ve hře.

Q: Co je Pet a Baby Pet?
A: Peti jsou zvířecí společníci, kteří vás mohou doprovázet. Existují vlci, hatchlingové (mladí dráčci), strideři (dospělí draci) na kterých se dá jezdit a wyverny (okřídlený drak) přičemť po splnění questu hráč získává hatchlinga. Po dosažení určité úrovně u hatchlinga a splnění questu se z něj stane strider. Wyverna je nejvyší forma hatchlinga, ale může ji vlastnit pouze pán hradu.
Baby peti jsou ve hře tři. Cougar (mladý bílý tygr), Kookaburra (dvouhlavý růžový kohout?) a Buffalo (malý bizon). Na rozdíl od Petů, tito neumějí moc bojovat, ale dovedou léčit.
Všichni Peti se musí krmit.

Q: V Lineage2 existují svatby?
A: Ano, ve hře je skutečně možné obstarat si svatební šaty a podstoupit ceremoniál s někým opačného pohlaví (ne, homosexuální svatby nevedeme Wink ). Svatba je ale rarita a je přístupná jen vysokým levelům postav.

Q: Kdo, nebo co je Raid Boss?
A: Raid Bossové jsou monstra, rozdělené podle levelů, stejně jako každá jiná příšera. Na rozdíl od normálních monster, tihle jsou mnohem mocnější, odolnější a většinou kolem sebe mají ještě osobní gardu. Na Raid Bosse se musí vždy ve skupině, jednotlivec není schopen takové monstrum zabít. Na druhou stranu, mívají u sebe hodnotné poklady. Respawn time, neboli doba znovuobjevení Raid Bosse bývá 12-24 hodin.

Q: Kde takového Raid Bosse naleznu?
A: Buďto využijte ERROvu mapu Raid Bossů pro server Bad Dreams [doplnit link(raid bossové)], nebo vám ve hře poradí NPC Adventurers Guildsman, které u sebe má kompletní seznam.

Q: Raid Bosse jsme zabili, ale nebyl z něj žádný drop, proč?
A: Pokud větší než polovinu zranění dají Raid Bossovi hráči o 3 levely a vyšší, drop nebude žádný. Pokud na něj zaútočí váleční o 7 levelů vyšší, okamžitě zkamení a nebude se moci hýbat. Pokud pak kouzelník o 7 levelů vyšší level než Raid Boss, dostane silence a nebude moci kouzlit.

Technické:

Q: Ve hře se všechno točí, co s tím?
A: V OptionsGame vyškrtnout Game Pad a nebo odpojit joysticky, gamepady, volanty apod.

Q: Jaký Chronicle běží na tomto serveru?
A: Chronicle 5 Oath of Blood.
Flash

Zpět na Hráči hráčům